Anne_Hidalgo,_François_Hollande_and_Barack_Obama_in_front_of_le_Bataclan,_Paris_29_November_2015

Innan ni läser vad jag har att säga skall ni lägga tre minuter på att titta på det här Youtube-klippet med NATO:s förre befälhavare Wesley Clark. Det är ett ytterst skrämmande dokument.

Den blinda terrorn mot oskyldiga människor har åter slagit till i hjärtat av Europa. Högst sannolikt kommer det att visa sig att de som utfört attentaten i Bryssel, precis som i Paris är islamistiska fanatiker. Hatet och ursinnet hos människor i Europa kommer att rikta sig mot den muslimska världen och sprickan och misstänksamheten mellan människor inom de två stora Abrahamitiska religionerna kommer att vidgas ytterligare.

Jag rekommenderar dock att vi besinnar oss och funderar över; hur det blev så här?

Under det Kalla kriget var USA fullständigt besatt av rädslan för all kommunistisk expansion. Denna besatthet låg bakom den enorma insats man gjorde för att stoppa det kommunistiska Nordvietnam från att ta över det korrumperade och svaga Sydvietnam. Efter ca. 60.000 stupade amerikaner och mer än 1 miljon stupade vietnamesiska soldater samt över 4 miljoner civila dödsoffer led USA ett förödmjukande nederlag och tvangs lämna Vietnam med svansen mellan benen 1975. Efter det nederlaget var ett nytt korståg med USA-soldater mot kommunismen inte tänkbart på ett tag.

När kommunister genom en kupp tog makten i Afghanistan tre år senare, måste USA således hitta ett annat sätt att möta den kommunistiska expansionismen. Det gjorde man genom att låta CIA utbilda och beväpna en proxyarmé på minst 35 000 mujaheddinsoldater (=muslimska aktivistsoldater) ihop med Pakistan. Man blåste under det muslimska religiösa avståndstagandet mot den sekulära kommunistiska regimen i Afghanistan. På den tiden kunde kvinnor i västerländska kläder röra sig fritt i Kabul utan att bli våldtagna och stenade. På detta sätt skapade USA underlaget för det som senare år 1994, skulle bli talibanerna.

Med uppkomsten av talibanrörelsen och deras senare övertagande av makten i Afghanistan hade USA släppt anden ur flaskan. Talibanerna blev ett föredöme för andra islamistiska extremiströrelser och man erbjöd Al-Qaida en fristad och baser för sin träning. Härmed var den islamistiska terrorn mot de otrogna – de sekulära i full sving. Amerikansk maktpolitik och diplomati kunde notera ett nytt fiasko. Västvärlden fick en ny dödlig fiende efter kommunismen – nämligen islamismen!

I det här läget kunde man förvänta sig att USA skulle dra någon sorts lärdom. Men som framgår av intervjun med general Clark blev det tvärt om. De förödmjukande motgångarna för amerikansk millitär i såväl Vietnam som Afghanistan, tror jag ledde till ett behov av att en gång för alla ta kontrollen över hela Mellanöstern. År 2003 sjösatte man därför planerna på sitt korståg i regionen (som Clark talar om) för att störta alla egensinniga nationella härskare och ersätta dem med USA-lojala marionetter. Det började med att man ljög ihop en historia om irakiska massförstörelsevapen för att sedan inleda det illegitima anfallet på Irak.

Återigen gav sig USA in i en militär konflikt med amerikanska soldater, där man körde fast i ett utnötningskrig. USA har hittills förlorat över 4.000 egna soldater och de civila offren i bara Irak går upp mot 700.000. Grogrunden för ett hat mot USA och västvärlden blev bara större. Här lades grunden för IS genom att man vände ryggen mot den tidigare härskande eliten inom Baathpartiet. Bristen på framgång i Irak ledde till att entusiasmen hos amerikanska folket för att sända soldater för att även störta Assad i Syrien och Kadafi i Libyen blåste bort helt. Då gör USA om samma misstag som man gjorde i Afghanistan, man rustar proxyarméer med religiösa fanatiker för att göra jobbet. Detta leder snart fram till bildandet av IS m.fl. grupper där sidsteppade officerare ur Baathpartiet utgjorde kärnan. Återigen har klumpig amerikansk maktpolitik och usel diplomati fött en fanatisk islamistisk rörelse.

I Syrien blev det amerikanska misslyckandet totalt p.g.a. att man helt underskattat stödet för Assad. Alla vet vi vad som hänt sedan. Totalt har USA:s härjningar och korståg i Mellanöstern kostat två miljoner döda och tiotals miljoner på flykt. Det senare försöker man med desinformation skylla på Ryssland som ingripit för att stödja Assads armé. Det ryska ingripandet kom flera månader efter att flyktingströmmarna börjat. Flyktingkrisen vet ni håller på att totalt destabilisera EU. Det har utlöst djupa motsättningar inom unionen och kommer att leda till dess upplösning.

När ni bedömer och värderar orsakerna bakom dagens och andra terrorhandlingar i Europa skall ni ha denna bakgrund i huvudet, så tror jag ni själva kan räkna ut vilka de verkligt ansvariga är. Och ni får då inte glömma bort det svenska politiska etablissemang som lånat svensk militär till korståget och nu planerar en militärallians med korsfararen.