imgres

Den 25 augusti besökte USA:s vicepresident Stockholm för ett möte med statsministern. Vid en gemensam presskonferens instruerade han statsministern om vilken ståndpunkt Sverige skulle ha till gasprojektet Nord Stream 2. Han sågade projektet med orden: Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt. En dålig deal för Europa.

Denna flagranta inblandning i svensk politik relaterades av svenska MSM och Public Service utan någon som helst kritisk granskning – som vanligt får man väl säga när det gäller pekpinnar från USA. Nästan hela det svenska medieetablissemanget står och bugar med mössan i näven. Statsminister Löfvens roll som underdånig ledare för USA:s lydrike Sverige framstår i all sin ömklighet.

Låt mig påminna alla svenska politiska journalister om existensen av Google. Om ni tar fram er dator, går in på Google och matar in Biden son ukraine gas så får ni nära 400.000 träffar. Sedan är det bara att botanisera bland dem så ser ni tydligt hur Joe Biden och hans son Hunter Biden har starka privata ekonomiska intressen emot Nord Stream 2.

Ni kan bara ta en artikel i högen från liberala New York Times som ganska väl beskriver familjen Bidens inblandning i projektet. Där framgår även att sonen Hunter är en tveksam figur som avskedas ur amerikanska flottan för missbruk av kokain och som i högsta grad är involverad med en Ukrainsk oligark med ytterst tveksamt rykte. Kära journalister lär er använda Google och läs på.

Att ryssarna vill exportera sin gas utan att passera Ukraina beror ju på att regimen där stjäl gas och att de regelmässigt krånglar med betalningar för den gas de tar emot. I gårdagens SVT-Aktuellt intervjuades den ryske ambassadören om gasprojektet och den intervjuande journalisten framförde anklagelsen att Ryssland använde gasen som politiskt påtryckningsmedel. Det finns inga uppgifter om sådana påtryckningar från ryska gaskunder som får sin gas via Nord Stream 1. Det är bara den amerikanska marionettregimen i Ukraina som kommer med dessa påståenden. Tekniken är enkel, man stjäl gas och man struntar i att betala för den gas man kontrakterat, för att sedan anklaga Ryssland för politiska påtryckningar när man stryper leveranserna. Det senare skulle alla leverantörer som inte får betalt eller råkar ut för stölder göra och det är inte politiska påtryckningar.

Detta exempel är bara ett i en låååång rad exempel där svenska etablissemangets medier från vänster till höger utelämnar all kritisk granskning av USA:s politik och av politiker från det Demokratiska partiet. Det mest flagranta är den totalt okritiska hållningen till presidentkandidaten Hillary Clinton. Om man åter går in på Google och knappar in Clinton corruption så får man 52 miljoner träffar som t.ex. den här. Detsamma gäller etablissemangets mediers totalt okritiska hållning till NATO som gör sitt yttersta för att skapa en spänd säkerhetssituation i Europa för att kunna rekrytera mjukryggade politiker som de svenska för ett NATO-medlemskap.

Slutsatsen är dyster. Sverige saknar idag helt kritiskt granskande journalism i de etablerade mediekanalerna när det gäller vår säkerhetspolitik och globala politiska frågor. För att få en allsidigt och nyanserad belysning måste ni söka er bort från de stora tidningarna som DN och SvD och från Public Service. De är idag ytterst ensidiga organ för den intensiva propaganda som sprids av den hyperrika amerikanska oligarki som styr västvärldens medier.