För ett år sedan tog jag i några krönikor här på bloggen upp det utomordentligt diskutabla beslutet att svenska försvaret planerade att köpa USA:s föråldrade luftvärnssystem som kallas Patriot. Beslutet har nu fattas och precis som jag förutskickade kommer systemet att bli flera gånger dyrare än vad försvarsminister Peter Hultqvist uppgav när han drev igenom det. Jag tror inte han haft någon som helst kontroll över vad han dragit igång. Han har varit helt förblindad av det spännande umgänget med den amerikanska krigsindustrins generaler.

Enligt en hittills hemligstämplad rapport från Försvarets materielverk saknas både resurser, tydlig styrning och beräkningar av hur dyrt luftvärnssystemet blir. Denna försvarsorder är en pinsam skandal som kommer att kosta svenska skattebetalare tiotals miljarder till ingen nytta. Den kommer att urgröpa och kraftigt försvaga våra möjligheter att åter bygga upp ett fungerande försvar, efter först Persson- och sedan Reinfeldtregeringarnas nedrustning.

Patriot-systemet är 40 år gammalt och helt omodernt. Dess förmåga att bekämpa dagens moderna stridsflyg och robotar är ytterst begränsad. Under Gulfkriget 1991 anföll Irak Israel med sina ytterst primitiva Scud-misiler. Israel försvarade sig redan då med sitt Patriot-system med ganska dålig framgång. Misstron mot det amerikanska luftvärnssystemet är utbredd och USA närstående länder som Saudiarabien och NATO-landet Turkiet vänder det ryggen för att istället köpa det avsevärt mer sofistikerade ryska S-400-systemet. Även Indien som är i färd med upphandling av ett nytt luftvärnssystem väljer det ryska S-400. USA har inget motsvarande det ryska systemet att erbjuda. Ryssarna däremot har ett ännu mer avancerat system på gång som har namnet S-500.

I Syrien där amerikansk och israeliskt stridsflyg under senare år vant sig vid att operera fritt, har detta plötsligt blivit mycket svårare sedan ryssarna utrustat Syriska armén med det äldre och något enklare S-300-systemet, som ändå är långt bättre än Patriot-systemet. Israeliskt flyg opererar nu mest utanför den Syriska gränsen och skjuter på avstånd sina robotar in över syriskt territorium av rädsla för att bli nerskjutna.

 

Total inkompetens i Försvarsdepartementet

Det mildaste man kan säga om försvarsminister Peter Hultqvist är att han verkar vara totalt okunnig om vad han håller på med och att beslutet att köpa Patriot-systemet i bästa fall är ett tecken på total inkompetens. Jag utesluter dock inte att det kan röra sig om ren korruption, som ju är brukligt inom krigsindustrin, men det har jag inga bevis för. Vi har sett upprepade pinsamma bilder på, hur Hultqvist har för vana att frottera sig med amerikanska generaler som av allt att döma har en stor lockelse på honom och får honom att känna sig betydelsefull.

Hur tongångarna går inom Hultqvists departement fick jag tydligt illustrerat när jag för två veckor sedan debatterade Sveriges förhållande till Ryssland vid ett seminarium med anledning av 300-årsjubileet av rysshärjningarna i Stockholmstrakten, med departementsrådet Katarina Engberg. Hon har gjort en brokig resa från en gång millitant KFML(r)-aktivist till varm anhängare av USA/NATO:s krigspolitik.

Engberg påstod att USA besegrat IS i Syrien. Hon förnekade bestämt min uppgift att IS under amerikansk överinseende i flera år vuxit och frodats i såväl Syrien som Irak ända fram till den dag då ryskt flyg började bomba dem. Att det ingripandet utgjorde den avgörande vändpunkten för IS expansion, förnekade hon bestämt. Av Engberg fick seminariedeltagarna veta att ryskt flyg bedrivit hänsynslös terrorbombning av mål i Syrien i samband med sina ingripanden där. Vi övriga vet att de som jämnade såväl Mosul som Raqqa med marken och dödade tusentals oskyldiga civila var amerikanska bombningar och inte ryska som hon frenetiskt påstod.

Jag nämner detta för att illustrera den verklighetsflykt,  det rysshat och det förhärligande av USA:s krigspolitik som florerar på Hultqvists försvarsdepartement. Engberg lät som en megafon från NATO:s propagandaorgan StratCom. Det är ytterst skrämmande att vi har ett försvarsdepartement i det alliansfria Sverige som på detta sätt hetsar mot vår mest näraliggande stormakt och världens ledande kärnvapenmakt.

Är det någon som tror att svenska folket blir tryggare av att våra politiker utan något demokratiskt mandat, på detta sätt lierat sig med USA/NATO:s krigsallians? Det är den alliansen som numer startar nästan alla krig i vår värld.

Den ruinerade Patriot-affären skall ses mot denna skrämmande bakgrund. Det hela blir inte mindre skrämmande av att till och med Hultqvist, Engberg och övriga rysshetsare på Försvarsdepartementet lätt borde kunna konstatera att dessa dyra Patriot-robotar inte kommer att kunna bekämpa ett enda modernt ryskt stridsflygplan och än mindre moderna hypersnabba ryska kärnvapenmissiler, om det blir en konflikt.

Lars Bern