Vill man påverka människor idag krävs moderna metoder som kan fungera effektivt helst på global skala. Netflix hör säkert dit med sitt ofantliga utbud som gör underhållning på nationella TV-kanaler och biosalonger nära nog obsoleta. Därtill påverkas människor mer övertygande i den trygga hemmasoffan.  Massmedia och global underhållning har nu på allvar bestämt sig för att jordens klimat är på katastrofkurs. Därför gäller det att förse publiken med lämpliga och övertygande berättelser. De flesta övertygas av eländiga migranter och helst barn som kommer till USA och Europa på flykt från outhärdliga klimatändringar med stormar, stigande hav, torka och översvämningar. Att inte folk från USA och Kina flyr till Europa från sina hemska klimatändringar har ännu inte media lyckats förklara.

Liknande känslor väcks när vissa djur drabbas av klimatändringar.  I Antarktis fryser pingvinerna till döds och i Arktis har snart alla isbjörnar svultit ihjäl och nu står även valrossarna i tur. Allt är klimatändringens fel.  Sir Attenboroughs naturfilmare har levererat en förfärlig film där mängder av valrossar störtar sig över ett bergstup där de ömkligen går under och käkas upp av uthungrade isbjörnar.

(https://www.svt.se/nyheter/utrikes/valrossar-tvingas-upp-i-bergen-dar-de-faller-mot-sin-dod)

Den enes nöd är den andres bröd. Här är det emellertid klimatändringen med minskad is i Arktis som anses vara orsaken och i förlängningen västvärldens omåttliga leverne som resulterat i allt större utsläpp av växthusgaser. Att Kina står för en tredjedel av världens utsläpp är förstås också västvärldens fel som driver de stackars kineserna att producera allt mer eftertraktade konsumtionsprodukter. Indien är också på god väg som växthusgasutsläppare med den övriga tredje världen hack i häl. I Sverige som står för en tusendel av utsläppen skall till varje pris ned till noll oberoende vad det än kostar. Därtill vill klimataktivisterna att import av CO2-besudlade produkter snarast skall upphöra. I Sverige råder om något övertygelsens besatthet. Här drivs numera klimatpolitiken inte minst av skolflickors känslor.

Valrossarna hemska öde skall förstås bidra till att minska alla tänkbara utsläpp. Flyg- och båtresor måste helst upphöra såvida inte de har blivit elektrifierade. Köttkonsumtionen bör upphöra och ersättas med klimatvänlig veganmat. Elkraften är fortfarande tillåten ända tills klimataktivisterna upptäcker att även den ger upphov till CO2 i produktionen. Den helt övervägande delen av världens elkraftproduktion ger nämligen också upphov till stora CO2 utsläpp.

Nu visar det sig att de stackars valrossarna kan ha blivit skrämda antingen av illistiga isbjörnar som drivit dem över stupet eller Sir Attenboroughs naturteam med sina filmande drönare.

(http://www.bishop-hill.net/blog/2019/4/11/on-walruses.html)

Valrossar gillar inte drönare och en del blir rädda. Isbjörnarna slickar sig om munnen. Döda valrossar kan de mumsa i sig med levande i jätteflockar ger de sig inte på. Valrosshannarnas betar drar sig även hungriga isbjörnar för. Det är ännu inte helt klart vad som hänt på en brant klippa vid den Östsibiriska kusten i Arktis. Vi får därför ge oss till tåls för en tid.

Sedan man slutade jaga isbjörnar och valrossar har de faktiskt ökat i antal. Detta vill helst inte media berätta. Sannolikt finns det så där 200 000 valrossar i Arktis.

(https://sv.wikipedia.org/wiki/Valross).

Att isbjörnar och valrossar har ökat i antal ogillas starkt av klimataktivisterna eftersom det förstör en god klimatberättelse som man helst vill skall vara sann. Netflix är emellertid så bra att sprida berättelser att det inte gör så mycket om berättelsen är falsk. Så länge folk vill tro på den går det ju lika bra eller hur?  Är det inte det som kallas för agendajournalistik.

Lennart Bengtsson