Fritt översatt från Finian Cunningham i Sputnik international av Lars Bern.

Att det skulle sluta så här. Förenta staterna och dess Natopartner åkte till Afghanistan för att först underkuva och plundra med kejserligt bravur. Nu när hela det kriminella företaget har kollapsat 20 år senare är beskyllningarna intensiva och bittra.

Det var extraordinära scener i det brittiska parlamentet denna vecka och bland andra europeiska huvudstäder. Politiker över hela linjen har kritiserat USA:s president Joe Bidens administration för det katastrofala misslyckandet i Afghanistan. Till och med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som nyligen kallade Biden för ”käre Joe”, har tagit på sig att skylla på sin administration för den röra som drabbat fansen den här veckan när väststater skyndar sig att evakuera ambassader. Frankrikes president Emmanuel Macron och andra europeiska ledare är oroliga för en störtflod av flyktingar från Afghanistan.

Biden, liksom hans företrädare Donald Trump, anklagas för att den Natostödda regimen i Kabul kollapsat och svepts bort av talibanska rebeller.

Boris Johnson sade att britterna och andra Natomedlemmar inte hade något annat val än att packa och fly från Afghanistan eftersom amerikanerna i förebyggande syfte hade gjort detsamma.

Så lustigt! Vad ger man för ”Global Britain” är en världsmakt för gott tillsammans med sin amerikanska ”speciella partner” och deras ”gemensamma värderingar”. En brittisk flottflottilj som för närvarande är på världsturné anses vara lika värdelös som en gummianka i ett badkar.

Brittiska lagstiftare och tidigare militärchefer är upprörda över USA:s snabba tillbakadragande från det centralasiatiska land som förblindade andra Natomedlemmar. Andra europeiska politiker förklarar att det är det värsta misslyckandet i Natos militära allians´ historia efter bildadet 1949.

Den största boven i dramat för debaclet i Afghanistan är Washington. Men det är en vanföreställning om att britterna och andra Natomedlemmar försöker lägga skulden helt och hållet på dem. De gick alla in i landet med hjälp av alliansens så kallade kollektiva försvarsklausul artikel 5. Kriget och den 20-åriga ockupationen var olaglig från början, utan mandat från FN:s säkerhetsråd eller något rimligt självförsvarsanspråk.

Påståendena om hämnd för terrorattackerna den 11 september var högljudda. USA och dess allierade åkte in i Afghanistan i en flagrant uppvisning av militär styrka för att projicera kejserlig kraft till resten av världen, främst Ryssland och Kina.

Alla Natos makter är skyldiga till krigsförbrytelser (inklusive lydriket Sverige) från den två decennier långa aggressionen i Afghanistan, inkluderande massmord på civila och fångtortyr. Biljoner dollar som finansierades av skattebetalarna slösades bort, och gavs bl.a. som subventioner till militära företag, medan hundratusentals liv förstördes. Miljontals afghaner har blivit hemlösa.

Britterna är först bland jämlikar i sin delaktighet i amerikanska brott. Det var den tidigare premiärministern Tony Blair som agerade som George W Bushs internationella ursäkt för att möjliggöra kriget.

Tills amerikanerna ville ut ur sin gungfly som de hade skapat för 40 år sedan när de sponsrade Mujaheddins uppgång mot en sovjetisk linjeregering i Kabul. Mujaheddin var föregångare till terrornätverket talibaner och al-Qaida som sedan dess har metastaserat i flera länder och gett USA och Nato en förevändning för att invadera.

Det är lustigt hur amerikanerna använde Natos kollektiva försvar för att ge sina kejserliga brott i Afghanistan en ursäkt av ”internationell koalition”. Men i slutändan, när det gällde att packa ihop och komma ut, fattade Förenta staterna sitt beslut ensidigt utan att rådfråga sina så kallade allierade. Och det är det som gör det så fräckt.

Britterna och de andra europeiska regeringarna lämnas nu i sticket för att ta itu med allmänhetens ilska och skam över debaclet i Afghanistan.

Om det möjligen finns en positiv sak att komma ur katastrofen och kriminaliteten är det allmänhetens insikt att USA och dess gäng av Natomedbrottslingar är en skurkorganisation som är ett hot mot världsfreden och inte, som de befängt hävdar, att det handlar om att upprätthålla försvar, säkerhet och ”regelbaserad ordning”.

Afghanistaninvasionen började som ett kejserligt kriminellt företag. Nu när charaden är exponerad kan vi förvänta oss att alla skyldiga rusar i skydd. Och i deras sökande efter alibin är knivarna ute efter kungsråttan – USA.

Finian Cunningham

Ni kan stödja mig (Lars Bern) genom att köpa min nya bok här: Coronan – och Den Metabola Pandemin – Lars Bern – Häftad (9789177655497) | Bokus

eller här: Coronan – och Den Metabola Pandemin av Lars Bern | Litenupplaga.se

eller här: Coronan – och Den Metabola Pandemin – Lars Bern – danskt band (9789177655497) | Adlibris Bokhandel

Riksföreningen för Metabol Hälsa arbetar för att sprida kunskap om hur vi undviker metabol sjuklighet och vad som bör göras mot den. Om ni vill stödja Riksföreningen ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441