Fritt översatt från en krönika skriven av F. William Engdahl

Ett stort humanitärt tumult de senaste veckorna med krav på säker transport av ukrainskt spannmål för att lindra en hungerkris i Afrika och på andra håll är vilseledande på många plan. Inte minst vem som äger marken där spannmålen odlas och om det spannmålet faktiskt är olaglig GMO-patenterad majs och andra korn. En korrupt Zelenskyjregim har i tysthet gjort affärer med de stora GMO-jordbruksföretagen i väst som i smyg har tagit kontroll över några av världens mest produktiva ”svarta jord”-jordbruksmarker.

CIA-kuppen 2014

I februari 2014 tvingade en amerikansk regeringsstödd statskupp Ukrainas valda president att fly för sitt liv till Ryssland. I december 2013 hade president Viktor Janukovytj efter månader av debatt meddelat att Ukraina skulle gå med i ryska eurasiska ekonomiska unionen på löfte om ett ryskt köp av Ukrainas statsskuld på 15 miljarder dollar och 33% minskning av kostnaderna för importerad rysk gas.

Det konkurrerande erbjudandet hade varit ett futtigt ”associerat medlemskap” i EU knutet till Ukrainas acceptans av ett drakoniskt lånepaket från IMF- och Världsbanken som skulle tvinga fram privatiseringen av Ukrainas ovärderliga jordbruksmark, tillåta plantering av GMO-grödor samt införa allvarliga pensionssänkningar och sociala åtstramningar. I utbyte mot ett IMF-lån på 17 miljarder dollar skulle Ukraina också behöva höja personliga inkomstskatter med så mycket som 66% och betala 50% mer för naturgas. Arbetare skulle behöva arbeta tio år längre för att få pension. Syftet var att öppna Ukraina för ”utländska investeringar”. Den vanliga IMF-våldtäkten av ekonomin på uppdrag av globalistiska företagsintressen – den styrande oligarkin.

En viktig bestämmelse från USA: s och IMF: s krav på den USA-utvalda premiärministern Arseniy Yatsenyuks regering efter kuppen, en ledare för de CIA-stödda Maidan-protesterna mot Janukovytj, var att äntligen öppna Ukrainas rika jordbruksmark för utländska jordbruksjättar, framför allt GMO-jättar inklusive Monsanto och DuPont. Tre av Yatsenyuk-kabinettet, inklusive de viktigaste finans- och ekonomiministrarna, var utländska medborgare, dikterade till Kiev av det amerikanska utrikesdepartementets Victoria Nuland och dåvarande vice president Joe Biden. De Washington-införda IMF-lånevillkoren krävde att Ukraina också upphävde sitt förbud mot genetiskt modifierade grödor och gjorde det möjligt för privata företag som Monsanto att plantera sina GMO-frön och bespruta fälten med Monsantos Roundup.

Sedan Ukraina förklarade sig självständigt från Sovjetunionen 1991 har det varit en av de mest heta frågorna i nationell politik att behålla kontrollen över Ukrainas dyrbara ”svarta jord”. De senaste opinionsundersökningarna visar att 79 procent av ukrainarna vill behålla kontrollen över sitt land från utländskt maktövertagande. Ukraina, som södra Ryssland, är hem för värdefull svart jord eller chernozems, en mörk, humusrik jord som är mycket produktiv och behöver lite konstgödsel.

Moratorium 2001

En ukrainsk lag från 2001 införde ett moratorium för privat försäljning av jordbruksmark till större företag eller utländska investerare. Moratoriet skulle stoppa uppköp av korrupta ukrainska oligarker och deras upplåtelse till utländsk jordbruksföretag av de rika jordbruksmarkerna. Då hade Monsanto och andra västerländska jordbruksföretag gjort betydande inbrytningar i Ukraina.

När Ukraina lämnade Sovjetunionen 1991 fick bönder som hade arbetat på de sovjetiska kollektiva gårdarna var och en små avstyckade tomter av marken. För att förhindra försäljning av tomterna till hungriga utländska jordbruksföretag röstades moratoriet 2001 igenom. Sju miljoner ukrainska bönder ägde små tomter på totalt cirka 79 miljoner tunnland. De återstående 25 miljoner tunnland ägdes av staten. Odling av GMO-grödor var strikt olagligt.

Trots moratoriet började Monsato, DuPont, Cargill och andra västerländska GMO-leverantörer i hemlighet och olagligt sprida sina patenterade GMO-frön i Ukrainas svarta jord. Små markägare skulle hyra ut sin mark till stora ukrainska oligarker, som i sin tur skulle ingå hemliga avtal med Monsanto och andra för att plantera GMO-majs och sojabönor. I slutet av 2016 enligt en nu borttagen rapport från USA: s jordbruksdepartement odlades cirka 80% av Ukrainas sojabönor och 10% av majs olagligt från genetiskt modifierat utsäde. Zelenskyjs 2021-lag har gjort det möjligt att utöka denna öppna dörr till GMO kraftigt.

Komikern

I maj 2019 valdes Volodymyr Zelenskyj, en ukrainsk TV-komiker, en protegé till den notoriskt korrupta Ukraina-oligarken Igor Kolomoisky, till president i en tragisk folklig revolt ”mot regeringens korruption”. En av Zelenskyjs första handlingar 2019 var att försöka upphäva landmoratoriet 2001. Jordbrukare och medborgare arrangerade enorma protester under hela 2020 för att blockera de förändringar som Zelenskyj föreslog.

Slutligen, genom att dra nytta av covid-låsningsbegränsningarna och förbuden mot offentliga protester, undertecknade Zelenskyj i maj 2021 lagförslag nr 2194, avreglerade mark och kallade det ”nyckeln” till ”jordbruksmarkmarknaden.” Han hade rätt. I ett lurigt drag för att lugna bondemotståndet hävdade Zelenskyj att den nya lagen endast tillåter ukrainska medborgare att köpa eller sälja den värdefulla jordbruksmarken under de första åren. Han nämnde inte det enorma kryphålet som gör det möjligt för utlandsägda företag som Monsanto (idag en del av Bayer AG) eller DuPont (nu Corteva), eller andra företag som har varit verksamma i Ukraina mer än tre år, att också köpa den önskade marken.

Lagen från 2021 gav också ägande till notoriskt korrupta kommunala och byregeringar som kan ändra markens syfte. Efter januari 2024 kan ukrainska medborgare samt företag köpa upp till 10.000 hektar mark. Och en ändring av markmarknadslagen i april 2021 – ”Om ändringar av Ukrainas landskod och andra lagstiftningsakter om förbättring av förvaltningssystemet och avreglering inom markrelationer” – öppnade ytterligare ett stort kryphål för utländsk jordbruksföretag att ta kontroll över den rika ukrainska svarta jorden. Ändringen kringgår förbudet mot försäljning av mark till utlänningar genom att ändra syftet med marken, till exempel från åkermark till kommersiell mark. Då kan den säljas till vem som helst, inklusive utlänningar som i sin tur kan återanvända den till jordbruksmark. Zelenskyj undertecknade lagförslaget och svek sitt kampanjlöfte om att hålla en nationell folkomröstning om varje förändring av markägandet.

Om det råder några tvivel om att den amerikanska GMO-kopplade jordbruksföretagen är intresserade av att ta tag i Ukrainas främsta jordbruksmark, är en titt på den nuvarande styrelsen för US-Ukraine Business Council lärorik. Det inkluderar den största privata spannmåls- och jordbruksjätten i världen, Cargill. Det inkluderar Monsanto /Bayer som äger patenterade GMO-frön och det dödliga bekämpningsmedlet Roundup. Det inkluderar Corteva, den enorma GMO-fusionen av DuPont och Dow Chemicals. Det inkluderar andra spannmålskartelljättar Bunge och Louis Dreyfus. Det inkluderar den stora jordbruksutrustningstillverkaren John Deere.

Det var de mäktiga jordbruksföretagen som uppges ligga bakom Zelenskyjs svek mot sitt vallöfte. Med Bayer/Monsanto, Corteva och Cargill som redan kontrollerar rapporterade 16,7 miljoner hektar av den främsta ukrainska svarta jordodlingsmarken (motsvarande hela Italiens jordbruksmark), och med en de facto muta från IMF och Världsbanken, gav Zelenskyjs regering efter och sålde ut. Resultatet kommer att bli mycket dåligt för framtiden för det som fram till nyligen var ”Europas brödkorg”. När Ukraina nu öppnas av GMO-kartellföretagen lämnar det bara Ryssland som förbjöd GMO-grödor 2016, som den enda stora leverantören av spannmål i världen utan GMO (en av orsakerna bakom oligarkins krigande mot Ryssland). EU uppges arbeta på en ny lag som skulle omkullkasta den sedan länge etablerade kritiska godkännandeprocessen för GMO-grödor och öppna dammluckorna där för GMO-övertagandet.

F. William Engdahl