fri översättning av Dmitri Orlov för Saker-bloggen

Den kubanska missilkrisen är en illvillig felaktig benämning. Kuba hade aldrig några kärnvapenmissiler; de spelade tillfälligt värd för några sovjetiska. Krisen började när amerikanerna placerade sina medeldistansrobotar i Turkiet vilket utgjorde ett nytt hot Sovjetunionen, som svarade med att placera ut liknande missiler på Kuba. Amerikanerna drabbades av raseri men lugnade sig så småningom och drog tillbaka sina missiler från Turkiet. Sovjet drog tillbaka sina missiler från Kuba och krisen var över. Och därför borde det kallas den amerikanska missilkrisen.

Det som händer nu kunde inte vara mer annorlunda. Om du inte tillbringat de senaste veckorna under en sten har du förmodligen hört att någon form av ny kärnvapenkris är på gång på grund av ”Putins kärnvapenutpressning” eller något sådant. Vissa människor har drabbats av nervös utmattning som ett resultat, försummat sina uppgifter och i allmänhet tappat kontrollen. Ta till exempel den tidigare brittiska premiärministern Liz Truss. Den stackars dumma saken fastnade för Putins ord om att ”vindrosen kan peka åt vilket håll som helst” (en saklig poäng om de taktiska kärnvapnens totala värdelöshet). Hon lät sedan den brittiska ekonomin gå in i fritt fall medan hon tvångsmässigt spårade vindriktningen över Ukraina. Det hela slutade illa för stackars Liz. Var inte som Liz.

Jag är här för att berätta för er att det inte händer något utöver det vanliga – det vanliga västerländska propagandaförfalskningen, det vill säga.

I synnerhet har detta ingenting att göra med något Putin eller med något kärnvapen. Istället är allt detta en del av ett desperat försök att kompensera för typiska misslyckanden, och ett misslyckat försök till det. Problemet för det kollektiva västvärlden är helt enkelt detta: 80 procent av världens befolkning har vägrat att ansluta sig till det genom att fördöma, sanktionera eller på annat sätt straffa Ryssland, och vissa mycket stora länder (Kina, Indien) är antingen stödjande eller neutrala i frågan.

Större delen av världen, inklusive Asien, Mellanöstern, Afrika och Latinamerika, ser noggrant på när Ryssland systematiskt förstör det som var den överlägset största och mest kapabla Nato-utrustade, Nato-ledda armén i världen (den ukrainska armén, det vill säga), och förstår mycket väl att det som utvecklas är Washingtons Waterloo. Vissa länder (Saudiarabien, till exempel) är så säkra på resultatet att de redan vägrar att lyda Washingtons diktat. Detta är ett problem, eftersom allt Washingtonianerna vet hur man gör för att att tvinga sin vilja på världen. Att behandla andra som jämlikar eller leta efter möjligheter att förhandla fram en win-win är helt enkelt inte en del av deras kärnkompetens – eller någon av deras kompetens, för den delen. När de väl har defanged är allt de vet hur man gör att skälla och dregla.

För att lösa detta problem har berättarna i Washington och Bryssel beslutat att spela kärnvapenkortet och anklaga Ryssland för kärnvapenutpressning. Under tiden har Ryssland bara decimerat den ukrainska armén flera gånger om, sedan accepterat fyra före detta ukrainska regioner i Ryska federationen baserat på mycket avgörande lokala folkomröstningar som noga övervakats av ett stort antal internationella observatörer, och sedan meddela att man kommer att försvara dessa regioner mot utländska attacker med alla nödvändiga medel. Dessa inkluderar uppenbarligen kärnvapenmedel, eftersom Ryssland har dem, och skulle använda dem i enlighet med sin kärnvapendoktrin, vilket utesluter deras första användning.

Samtidigt har USA ingen sådan bestämmelse i sin kärnvapendoktrin, har faktiskt använt kärnvapen mot civila (i Japan) och har i årtionden drömt om att utveckla en kärnvapenkapacitet som inte kunde motverkas. Om något land ska bedömas som ett kärnvapenhot så är det USA, inte Ryssland… förutom, som jag kommer att förklara, USA inte längre är mycket av ett kärnvapenhot heller. Putin antydde knappt detta, men bara en antydan räckte för att fullständigt uppröra USA: s nationella försvarsetablissemang, vars värsta fiende är verkligheten själv. Putin påpekade att Ryssland vid denna tidpunkt har några vapen i sin kärnvapenavskräckande arsenal som är överlägsna västs.

Dessa nya vapen, varav mer senare, garanterar att varje kärnvapenattack mot Ryssland skulle vara ett självmordsdrag. Det vill säga, väst har inget sätt att på ett tillförlitligt sätt förstöra Ryssland (det är för stort och dess ekonomiska kärna är för oberoende och för väl försvarad med luft- och rymdförsvarssystem) medan Ryssland på ett tillförlitligt sätt kan förstöra väst (som inte alls är lika väl försvarat) men kommer inte att göra det om inte väst attackerar först. Till skillnad från förr i tiden har Ryssland ingen missionärsiver; de är glada att luta sig tillbaka och titta på när väst svälter sig själv (på grund av brist på ryskt kemiskt gödselmedel) i mörkret (på grund av brist på rysk olja och gas). Allt de vill göra är att samla bitarna av den krossade ryska världen och alla människor och länder som Sovjetunionens sammanbrott övergav bakom någon bolsjevikförordnad gräns. I detta läge är risken för ett kärnvapenkrig i stort sett noll. Luta dig tillbaka, ta en serie djupa andetag och låt de goda nyheterna suga in. Känn glädjen.

Men glädjen håller nog inte i sig om du lyssnar på galna idioter vars jobb är att ljuga för dig om ”Putins kärnvapenhot”. När till exempel Jack Philips skriver att Moskva har hotat att använda… taktiska kärnvapen… i Ukraina för att rädda sitt krig där”, ljuger han i princip bara för oss, och inte en gång utan tre gånger i samma mening: Ryssland hotade inte att använda taktiska kärnvapen utan påpekade istället deras värdelöshet; och Rysslands specialoperation är en framgång. Det faktum att det inte finns något hot är huvudbudskapet i denna artikel, men låt oss kort avvika och beskriva ukrainsk seger och ryskt nederlag ser ut.

Ukraina segrar genom att enligt IMF dess BNP är ner 35% 2022; Enligt nationalbanken har inflationen toppat 30% och saktar inte ner; Enligt Världsbanken nästa år kommer 55% av ukrainarna att ligga under fattigdomsgränsen och leva på mindre än $ 2,15 per dag; Enligt Ukrainas ekonomiminister har arbetslösheten nått 30 procent. Enligt premiärministern kommer landet inte att kunna betala ut pensioner och löner utan omedelbart utländskt bistånd. Enligt FN har 20 procent av befolkningen lämnat landet och ytterligare 33 procent är internflyktingar. Enligt dess energiministerium har det redan förlorat 40% av sin elproduktionskapacitet. Den ukrainska armén inkallar alla män upp till 60 års ålder, efter att ha slut på reservister, och de förluster de lider vid fronten är inget annat än fruktansvärda.

Samtidigt är Ryssland besegrat eftersom den ryska rubeln enligt Reuters är den starkaste valutan i världen; enligt Guardian är Putin mäktigare och populärare än någonsin; Enligt jordbruksministeriet är årets spannmålsskörd över 150 miljoner ton, varav 50 miljoner är för export, vilket gör Ryssland till världens största spannmålsexportör. enligt The Economist är Ryssland på väg ut ur lågkonjunkturen precis när väst går in i recession; och enligt Goldman Sachs är indexet för ekonomisk aktivitet i Ryssland nu högre än i väst. Ryssland har precis blivit klar med att kalla in 300 tusen, eller 1%, av sina utbildade och erfarna reservister, som nu tränas i de senaste Nato-stridsteknikerna innan de skickas till den ukrainska fronten.

Men låt oss inte låta fakta stå i vägen för den dominerande berättelsen: Ukraina måste vinna och Ryssland måste förlora, för vad skulle annars kunna få Ryssland att bli så fullständigt desperat att det hotar världen med sina kärnvapen? Den delen är enkel; vad som är mindre uppenbart är varför västerländska propagandister är tillräckligt desperata för att koka ihop och sprida den falska berättelsen om ”Putins kärnvapenutpressning”?

Anledningen till allt detta hektiska propagandiserande är att det kollektiva väst inte kan hoppas på att överleva politiskt eller ekonomiskt om inte Ryssland tvingas på knä och går med på att byta ut sina energi- och mineralresurser mot nypräglade siffror som finns i datorer hos västerländska centralbanker som kan konfiskeras när som helst och av vilken anledning som helst. Situationen är allvarlig: USA kör ner sin strategiska petroleumreserv i rasande takt, men står ändå inför brist på diesel och envist höga bensinpriser. De har en enorm skuld att rulla över och expandera men kan bara göra det genom sedelpressen, vilket driver inflationen, redan på över 10% och på väg upp. Europa rustar för en hård vinter med löjligt höga energiräkningar, nedstängningar av industrin och massiv arbetslöshet, medan USA inte ligger långt efter. Frackingbonanzan i USA var aldrig riktigt lönsam och har nu kanske ett eller två år på sig innan den tappas ut. Då kommer drömmen om att amerikansk flytande naturgas ska ersätta rysk rörledningsgas i Europa (aldrig en realistisk plan) att vara död för gott medan industrins nedstängningar sprider sig till USA.

För att undvika detta scenario har desperata åtgärder tagits till, och alla har misslyckats. Först var det planen för sanktioner från helvetet, vilket tvingade många västerländska företag att sluta skicka produkter till Ryssland och göra affärer där. Detta har gjort stor skada för västerländska företag samtidigt som det gett Ryssland en öppning för att ta över deras marknadsandelar. Det som inte kunde ersättas med inhemsk produktion har ersatts med ”parallellimport” via tredjeländer.

Därefter begränsade väst (särskilt Europa) sin ryska energiimport på ett antal sätt, från sanktioner mot ryska tankfartyg, till förbud mot användning av befintlig rörledningskapacitet genom Ukraina och genom Polen, till direkta terroristattacker mot ryska gasledningar i Östersjön. Ett totalförbud mot rysk oljeimport till Europeiska unionen är planerat till december, och det kommer att förvärra situationen förutsägbart. Resultatet är att Ryssland har börjat leverera olja och gas till sina partner i Asien i stället, Kina i synnerhet, och väst är nu välkommen att konkurrera om denna energi på spotmarknaden, så länge reservleveranserna räcker. Det kommer de inte att göra. På grund av högre priser exporterar Ryssland mindre energi men tjänar mer utländska intäkter.

Och så kläcktes en genial plan för en kärnvapenprovokation i Ukraina. Ukrainarna, med viss amerikansk och brittisk hjälp, skulle ta en gammal ballistisk missil från sovjettiden (en Tochka-U), ladda upp den med kärnavfall från ett av Ukrainas kärnkraftverk, spränga den någonstans i Tjernobyls uteslutningszon (som redan är förorenad med långlivade radionuklider) och sedan skulle västerländska medier och diplomatiska källor alla bli hysteriska och skylla allt på Ryssland i samförstånd, hoppas att åtminstone några av de länder runt om i världen som har vägrat att ansluta sig till västerländska sanktioner mot Ryssland skulle tvingas ansluta sig till dem.

Hur bra gick det? Inte alls bra, tydligen! Först fick rysk underrättelsetjänst detaljerna om hela operationen från en inre källa eller två eller tre. Detta är inte förvånande, eftersom ingen kärningenjör med självrespekt skulle vara för upphetsad för att ta ansvar för en sådan travesti. För det andra ringde Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu, under direkta order från Putin, telefonsamtal till sina motsvarigheter över hela världen och delade dessa bevis med dem. För det tredje begärde Ryssland specifikt att IAEA skulle gå och undersöka de två ukrainska platser där travestin kokades ihop. Slutresultatet är att ukrainarna nu hastigt förstör bevisen och täcker sina spår. Med tanke på att varje gram av sådana starkt kontrollerade ämnen måste inventeras och varje rörelse loggas, kan denna täckning komma att innebära vissa incidenter, olyckor och force majeur-omständigheter. En otäck liten olycka med en tekopp kärnavfall och en smällare ska naturligtvis inte uteslutas, och man ska naturligtvis skylla på Ryssland.

Under tiden, i den verkliga världen av kärnkraftens supermaktstopp, ägde rum två intressanta händelser. Torsdagen den 20 oktober 2022 dök den amerikanska kärnvapenubåten West Virginia, en typ i Ohio-klassen som bär 24 Trident II ballistiska missiler, som var och en bär 10 kärnladdningar, upp i Arabiska havet och besöktes av Michael Kurilla, befälhavare för United States Central Command. Jag föreställer mig att han ställde upp besättningen på däck, stod framför dem i marinblå klänningsvita. Syftet med en kärnvapenubåt är att vara smygande eftersom ryska luftförsvarssystem kan fånga upp Trident II-missiler särskilt bra om de vet var de kommer ifrån. Således kan handlingen tolkas så att dyka upp och hålla parader på däck i princip för världen att ubåten är ledig för tillfället.

Varför skulle amerikanerna göra detta? Är detta en klumpig fredsgest, en kryptisk kapitulationshandling eller ett förtäckt rop på hjälp? Eller blir de alla senila för att Biden har smittar av sig? Det är svårt för oss att säga. Vad det än är verkar ryssarna opåverkade. Den ryska kärnvapenubåten Belgorod seglade nyligen ut i det blå och orsakade lite panik inom Nato. Den bär ett antal av de nya Poseidon kärnkraftsdrivna drönartorpederna, som handlar om nummer 100. Var och en av dem bär en laddning på 100 megaton. Poseidoner har nästan oändlig räckvidd, rör sig i cirka 100 km/h på ett djup av 100 m (tre gånger djupare än någon kärnubåt) och när de detoneras nära en undervattenskustrygg kan de höja en 100 meter lång tsunami. Bara fem av dem räcker för att dränka båda kusterna av USA och hela Nordeuropa. Detta skulle vara kärnvapenprov under vattnet som utförs på internationellt vatten – antisociala, ja, men inte exakt direkta kärnvapenattacker på någons territorium, så knappast en casus belli. Och den efterföljande tsunamin? Äh-äh! Oopsie-daisy, förlåt för det! Ingen kommer att skriva ”i händelse av tsunami förstör Ryssland” i USA: s kärnvapendoktrin. Bäst av allt kan Poseidons ligga och vänta i flera år och dyka upp regelbundet för att få nya order. Men om Ryssland förstörs kommer de att resa sig och förstöra resten av världen, för ”Vilken nytta är världen om det inte finns något Ryssland i den?” (V. Putin)

Vi kan vara säkra på att ryssarna inte kommer att starta ett kärnvapenkrig eftersom det är riskabelt och de inte behöver ta den risken för att vinna. Vi kan vara säkra på att amerikanerna inte kommer att lansera ett eftersom det skulle vara självmord. Och så kan vi alla luta oss tillbaka och slappna av medan ”Putins kärnvapenutpressning”-berättare skäller sina dumma huvuden tills de faller av. När det gäller alla dessa olika mediehoror som skrämmer människor med sitt nukleära nonsens för att fånga lite hype – skam på dem!

av Dmitri Orlov för the Saker blog