106px-Leonardo_DiCaprio_(Berlin_Film_Festival_2010)

Ingen har på senare tid personifierat klimathyckleriet såsom skådespelaren Leonardo DiCapio. Här kan man läsa hur han åker välden runt i sina privatjet och lyxyachter och predikar för oss hur vi skall ändra vår livsstil till det enklare för att rädda klimatet. Detta fenomen har fått mig att fråga mig, varför skådespelare med sin ofta vidlyftiga livsstil ändå ideligen ikläder sig rollen som goda världsförbättrare med pekpinnar mot oss vanliga människor?

Om jag går till mig själv, funderar jag alltid på hur jag själv beter mig innan jag skriver ner råd och pekpinnar riktade till andra. Man vill ju inte bli avslöjad med byxorna nerdragna. Denna typ av eftertänksamhet verkar aldrig drabba de skådespelare som uppträder som den förmenta godhetens missionärer i alla möjliga sammanhang.

Jag tror att jag har hittat förklaringen till att skådespelare så lättvindigt säljer sig till olika politiskt korrekta kampanjer – det är deras yrke!

Att vara skådespelare är just att spela någon annan än den man verkligen är. Skådisar har helt enkelt inte de naturliga spärrar som hindrar oss vanliga människor från att spela falskt. Det är även så att skådespelare har behov av uppmärksamhet i media för att få de mest lukrativa engagemangen. Det gäller alltså att väcka maximal uppmärksamhet och då helst i politiskt korrekta sammanhang. Hur god man verkligen är är av underordnad betydelse, bara man synes vara det.

I Leonardo DiCapios fall har dock hyckleriet för länge sedan passerat det löjligas gräns.