imgres

Dagens beslutade FN-sanktioner mot Nordkorea fick mig att reflektera över ett tänkbart scenario.

Den tidigare Volvo-chefen PG Gyllenhammar gjorde sig en gång omtalad när han lanserade begreppet cash is king. Det finns idag anledning att åter ta fram hans ord då de fått ny aktualitet i och med bankernas kampanj för att få bort kontanterna.

Det kontantlösa samhället är fogdarnas och bankernas våta dröm. När alla betalningar och transaktioner sker elektroniskt kan ingen komma undan skattefogdarna och man kan hitta nya skattebaser. För politikerna och deras handgångna blir kontrollen av medborgarna mycket enklare och svårare att komma undan för oss medborgare. Bankerna kan i princip snart göra sig av med alla anställda och bara ha kvar direktörerna och deras bonusar. Framtidens banker blir i princip bara dataservrar som konkurrerar med varandra.

De globala företagen får sitt dröminstrument för att kunna ha örnkoll på allt vi gör för våra pengar. Vi vanliga människor som vill värna vår integritet och frihet, och som inte vill bli kontrollerade in på bara skinnet får återgå till byteshandel.  Svarthandeln kommer att börja använda utländsk valuta för sina transaktioner och kriminella valutaväxlingskontor kommer att växa som svampar ur jorden.

Jag tror den här utvecklingen som givetvis kan försvaras med massor av rationella skäl, är dåligt genomtänkt. Och inte bara den, hela elektroniseringen av våra liv ökar samhällets sårbarhet enormt. På bråkdelen av en sekund kan det elektroniska kontantlösa samhället slås ut totalt och anarki kommer att bryta ut.

Nordkorea har nyligen detonerat en kärnladdning som uppgavs vara en vätebomb men som inte hade den förväntade karaktäristiken, utan som av vissa forskare bedömts vara en EMP-laddning. I samma veva sände man upp en satellit i omlopp som uppgavs vara för vetenskapliga ändamål. Man har inte kapacitet att vinna ett kärnvapenkrig mot USA, men sannolikt förfogar landet idag över kapacitet för att tillverka och placera ut ett tillräckligt antal EMP-laddningar för att kunna släcka ner världens hela banksystem, telekommunikation, kraftförsörjning och transportsystem. Alla era besparingar på bankkonton försvinner i tomma intet.

Med några strategiskt placerade EMP-detonationer i stratosfären kan Kim Jong-un på någon sekund förflytta oss till medeltiden. Det kontantlösa samhället berövar oss den sista samhällsfunktionen som inte kan slås ut av EMP-bomber eller av en solstorm som den år 1859 för den delen. Det senare kommer garanterat att inträffa igen inom en icke avlägsen framtid.

Med kontanter på fickan kan människor möjligen överleva den tid det tar att hjälpligt få igång samhället efter en sådan händelse. Ju mindre kontanter i omlopp ju sårbarare blir vi. Cash is king får en ny och allvarligare betydelse.

Det är läge att tänka igenom hus smart idén med det kontantlösa samhället verkligen är. Jag skulle rekommendera alla att bunkra upp med kontanter i lite olika valutor, det kostar ju ingenting eftersom bankerna ändå inte betalar någon ränta.