Smör+hjärtsjukdom

Ser ni något samband mellan den ökande smörkonsumtionen och hjärt-kärlsjukligheten efter att allt fler svenskar började ersätta kolhydrater i maten med fett år 2004?

 

Varning för Livsmedelsverkets nutritionister

Tidigare berättade jag om min kamp mot övervikten. Jag lyssnade på den s.k. expertisen som hävdade att det var fettet i kosten som gjorde oss feta och som på sikt skulle göra oss metabolt sjuka och förkorta våra liv. Vi är många som trott på professorer som gjort lysande karriärer på att stå i TV-rutan och pumpa oss fulla med pseudovetenskap. Dessa har förstört livet för hundratusentals svenskar. Jag skall nu berätta hur det gick till för mig, när jag kom underfund om att jag blivit lurad av dem som var betalda av mina skattepengar för att ge mig råd, hur jag skulle kunna leva ett friskt liv.

Inte bara jag trodde på kostprofessorernas pseudovetenskap, det gjorde även livsmedelsindustrin. En vän som var anställd hos en stort livsmedelskedja berättade entusiastiskt för mig i början på 90-talet om hur det nu kommit något som kallades functional food – mat som utöver näring även skulle ha medicinska positiva effekter. Jag fastnade för en ny produkt från Skåne Mejerier som heter ProViva – För Livet. Bara namnet var lockande.

Pro Viva var framtagen för att ersätta syrade mjölkprodukter som yoghurt och filmjölk men utan något innehåll av fett. Företaget hade med bästa avsikter lyssnat på kostprofessorerna och tagit fram en produkt där det man trodde var nyttigt i yoghurten fanns med, medan man tagit bort det som påstods vara skadligt – fettet. I en havrevälling som jag tror ursprungligen var framtagen för hästar hade man tillsatt en bakteriekultur liknande den i yoghurt. Det smakade givetvis pyton så den smaksattes med olika fruktjuicer och så tillsatte man 10% socker, lika mycket som i Coca Cola. Jättegott att börja dagen med tillsammans med lite garanterat fettfri müsli, tyckte jag. Skåne Mejerier fick sin produkts nyttighet bekräftad av Livsmedelsverket genom ett s.k. Nyckelhålsmärke.

Efter att ha ätit en frukost på ProViva och Müsli under några år och samtidigt späkt mig för att hålla min vikt, började jag få problem under mina dagliga morgonpromenader med min dåvarande hund. Jag blev plötsligt knäsvag och kallsvettig när jag gått ett tag. När jag frågade en vän som är idrottare vad detta kunde bero på, svarade han att jag hade blodsockersvängningar – ett typiskt förstadium till diabetes.

Jag som inte var överviktig och som följt vad kostprofessorer och Livsmedelsverk rekommenderat höll alltså på att bli allvarligt metabolt sjuk i diabetes av ett livsmedel som var Nyckelhålsmärkt!

Jag reagerade som jag brukar och började forska på egen hand. Det jag först stötte på var en kostprofet som heter Paulun. Han hade en teori om matens glykemiska index inte fick vara för högt. Jag kunde lätt konstatera att min frukost var en sockerbomb med mycket högt glykemiskt index, så jag gick över till att äta havregrynsgröt till frukost istället. Det blev bättre, men inte helt bra.

Efter ytterligare något år så dök Sundsvallsläkaren Annika Dahlqvist upp med sina diabetespatienter där hon ordinerat kraftigt minskat intag av inte bara socker utan av all kolhydrater. Och till min stora förvåning så rekommenderade hon att ersätta dessa kolhydrater med fett. Och det var inte viket fett som helst, hon rekommenderad bl.a. smör, ost, ägg, tjockgrädde, kokosfett och bacon, det som ju var absolut livsfarligt att äta enligt kostprofessorerna. Jag prövade hennes kostråd och det har jag sedan fortsatt med i över tio år. Alla problem med blodsockret försvann direkt, blodtrycket sjönk och jag tappade några kg till, samtidigt som jag aldrig mer behövde gå hungrig. En total metamorfos med andra ord.

Landets mest kända kostprofessor Stephan Rössner skrev i en debattartikel: Det spelar inte någon roll vilken bantarkost man väljer. Uthålligheten är ändå så dålig, oavsett vad man väljer, att man lika gärna kan bestämma sig för det man tycker passar bäst. Efter sex månader kan den ena kosten vara marginellt bättre än den andra. Efter tolv månader är skillnaderna försvunna och efter två år finns det inte ens tillräckligt med data för att beskriva förhållandena, eftersom ingen längre har stått ut. Hans konstaterande stämmer inte om man följer Annika Dahlqvists LCHF-kostråd. Snart äter nästan en fjärdedel av svenska folket en LCHF-liknande kost. Att Rössner har dessa erfarenheter beror nog på att han mest mött personer som följt hans egna kostråd för att hålla vikten, personer som likt mitt fall klättrat på väggarna av hunger och därför gett upp.

Officiella amerikanska kostråd har alltså mot bättre vetande varit baserade på uppenbart fusk med forskningsdata, utfört av USA:s främsta nutritionist efter kriget. Dessa har totalt snedvridit utvecklingen inom såväl läkemedelsindustrin som livsmedelsindustrin. Det har startat den globala metabola pandemi som vi är mitt uppe i. Trots att orsaken bakom pandemin är så uppenbar framhärdar Livsmedelsverket och stora delar av nutritionistetablissemanget i tron på pseudovetenskapen.

I en replik på en artikel av några ledande nutritionister på Livsmedelsverket skriver Annika Dahlqvist på sin blogg: Jag har aldrig sett någon jämförande studie som visar att frukt är nyttigt för hälsan. Skilt från grönsaker. Frukt innehåller mycket socker. Senaste decenniernas växtförädling har dessutom gjort frukten ännu mera sockerrik. Jag har inte heller sett någon riktig forskning som visar att fullkorn eller vegetabiliska omega-6-oljor är nyttiga för hälsan. Så Livsmedelsverkets experter är ute och cyklar. Att inta mindre socker, särskilt i läsk och godis, är okontroversiellt. Jag har inte sett någon som haft annan åsikt om det. Det finns ingen riktig forskning som visar att rött kött är skadligt. Att livsmedelsverkets kostråd är desamma som i hela övriga västvärlden gör situationen ännu mera fruktansvärd, och något land måste börja påvisa deras felaktigheter.

Ett förkrossande exempel på vansinnet i råden från dagens kostetablissemang är ett experiment som amerikanen Dan Quibell utförde på sig själv. Han åt bara bacon i trettio dagar och beskriver resultaten så här: The biggest and most unexpected change was losing so much body fat in the 30 days. I lost 19.6 pounds by the end of the month and ate 60 pounds of bacon during that same time! Crazy right? My energy was good the entire time and my doctor was quite impressed with my blood work. I had a complete blood panel done before and after this experiment. My blood pressure dropped 30 points, my cholesterol numbers looked good, and my liver markers were perfect. My Dr. told me, “Keep doing whatever it is that you’re doing because it’s working!”

Självklart kan man inte dra några generella slutsatser av försök på en individ, vår metabolism är för individuell för det. Var och en måste själv försöka finna vilken kost som passar bäst. Ett råd är dock att sluta lyssna på de som fortsätter att rekommendera mycket kolhydrater och lite fett.

Det som gör det nästan omöjligt att rätta till detta globala systemfel som orsakats av amerikansk desinformation, är att fyrtio år av med dessa kostråd legat till grund för framväxten av världens största industrigren – Big Food. Den sjuklighet som detta sedan orsakat har mötts med farliga kemiska preparat snarare än ifrågasättande av kosten, och det i sin tur är basen för världens kanske tredje största industri – Big Pharma. Det säger sig själv att med så enorma ekonomiska intressen som utmanas av det som nu sker, är krafterna som försvarar de gamla kostråden mycket stora. En omorientering av människors kost till LCHF i stor skala skulle innebära enorma förluster för dessa industrier och deras ägare.