462px-Peter_Wolodarski_2013

Från vännen professor Anders Romelsjö fick jag en ytterst omfattande kommentar som svar på gårdagens blogg om Propagandakriget som jag publicerar som ett eget inlägg. Det var ett svar efter att jag lite på skämt frågade en kommentator om det kunde vara så att Peter Wolodarski var en CIA-agent?

Anders Romelsjö:

Vet inte. Han vill ha mer av USA:s imperialism. Jag riktar skarp kritik:
”Peter Wolodarski desinformerar grovt.”
http://jinge.se/mediekritik/dn-peter-wolodarski-desinformerar-grovt.htm

Utdrag:

”Vi har åtskilliga gånger kritiserat rapporteringen om Syrien i svenska massmedia, av svenska politiker och vissa etablerade organisationer, med tämligen ingående analys av artiklar och med mycket fakta för att påtala bristerna. ”Boston Globe: Media felinformerar allmänheten om Syrien” http://jinge.se/allmant/boston-globe-media-felinformerar-allmanheten-om-syrien.htm

”Amnesty:Ny och otillförlitlig rapport om Syrien” http://jinge.se/mediekritik/amnesty-ny-partisk-och-otillforlitlig-rapport-om-syrien.htm

”Margot Wallströms Syrienpolitik motverkar kamp mot terrorismen” http://jinge.se/allmant/margot-wallstroms-syrienpolitik-motverkar-kamp-mot-terrorismen.htm

”Lurad Aftonbladet-journalist lurar oss”? http://jinge.se/allmant/lurad-aftonbladet-journalist-lurar.htm

Vidare http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm och http://jinge.se/allmant/margot-wallstrom-offer-for-propaganda-om-syrien.htm och Syrien – tunnbomber

I Söndagskrönikan 21/1 slår DN:s chefredaktör Peter Wolodarski nästan rekord i osaklighet.

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-tjansten-som-varldspolis-ar-for-narvarande-vakant/

Artikeln har titeln ”Tjänsten som världspolis för närvarande vakant”. Artikeln utannonseras på första sidan med texten ”Utan USA:s närvaro skapas ett vakuum som snabbt riskerar att fyllas av diktaturer”. Jag sände snabbt följande mail till Wolodarski och två journalister på DN, vilka brukar skriva om Syrien.:

” Hej!

Du skriver i DN idag ”Utan USA:s närvaro skapas ett vakuum som snabbt riskerar att fyllas av diktaturer”

Detta är verklighetsförfalskning och försköning av USA:s brutala krigspolitik som medfört uppemot 2 miljoner dödsfall i Mellanöstern och stora flyktingströmmar till Europa. Vänligen läs nedanstående. Du får gärna publicera det också.

Hälsningar

Anders Romelsjö, publicist, forskare, professor emeritus”

Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många statskupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Lumbumba i Kongo 1960;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

 1. Andra frågor i korthet
  1. ”Tjänsten som världspolis för närvarande vakant”
  USA har sedan millennieskiftet startat krig i Afghanistan, Irak, Libyen (via NATO) och Syrien (via ombud) med uppemot 2 miljoner dödade. Under senare år har militär sänts till Afghanistan, Irak och Syrien. En mycket kraftig upprustning och modernisering har skett av kärnvapen till en kostnad på över 2000 miljarder dollar. Man ska fyrdubbla satsningarna på en europeisk snabbinsatsstyrka. Fler militärbaser har tillkommit, inte minst i Afrika och runt Ryssland och Kina. Dessa krig är huvudorsaken till flyktingströmmen till Europa. Statskuppen i Ukraina för i morgon 2 år sedan, följt av nästan halvering av BNP, inbördeskrig, ökad korruption etc. Läs gärna skriften ”USA som världspolis”. Läs gärna också om en bra rapport till USA:s kongress om Syrien. http://jinge.se/mediekritik/usa-bra-kongressrapport-om-syrien.htm
 2. Wolodarski skriver att Ryssland är ansvarigt för bombningar av sjukhus i Syrien. Men Ryssland dementerar detta, vilket Wolodarski nämner. Men han nämner inte att USA i veckor bombat i området. Min bedömning är att det är oklart vem som ansvarade för bombningarna, som förhoppningsvis var oavsiktliga.
 3. De syriska och ryska framgångarna i kampen mot terrorismen. För första gången någonsin noteras betydande framgångar i striden mot terrorismen, vilken stärkts avsevärt sedan USA proklamerade sin kamp mot terrorismen. Det är i Aleppo, i Latakia-provinsen och omkring ISIS’ huvudstad Raqqa som nu angrips av Syriens armé. Tyvärr drabbas som alltid civila. En del flyr medan många vågar stanna kvar och hälsa Syriens armé som befriare. Wolodarski beskriver dessa framgångar i enbart negativa termer. Han skriver ”därför att den ryska interventionen har ett skyhögt humanitärt pris.” Innan Ryssland gick in legalt samarbete med Syriens regering uppgavs att 250 000 dött och 4 miljoner flytt. Det mycket högre humanitära priset pga intervention av USA & allierade inkluderande stöd till terroristorganisationer nämns inte av Woldarski.
 4. Flyktingar Wolodarski skriver ”Flera hundratusen har dödats i Syrienkriget, miljontals är på flykt. Hittills har USA och EU svarat genom en blandning av passivitet och inåtvändhet.” Men den stora flyktingströmmen beror just på det aktiva USA-initierade kriget, som stöds av stora EU-stater som Frankrike och Storbritannien, liksom av NATO-Turkiet, Saudiarabien, Qatar, medan EU som organisation inte protesterar mot huvudorsaken till flyktingströmmen.
 5. Wolodarski ”USA:s president Barack Obama talade om röda linjer som inte fick överskridas, men höll inte fast vid sina ord när Assadregimen använde kemiska vapen och passerade gränsen. USA tog i stället ett par steg tillbaka, och in på scenen kom Vladimir Putin.” Men det är belagt att det inte var Syriens regering som använde kemiska vapen, som kom till rebeller från Turkiet. Obama fick viss information om detta, och Putin bidrog till att stort öppet USA-krig mot Syrien inte inleddes under falska förevändningar (Jmfr. Irak-kriget).
  Behandlas i bl.a. dessa blogginlägg
  * 18/9 2013 ”Massakern i Ghouta i Syrien – falska videoinspelningar?”

http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

17/9 2013 publicerades också en rapport som hävdar att videoinspelningar ,skedde i Kalifornien före gasattacken. Den bör läsas av alla, lika kritiskt som när man läser artiklar i våra massmedia och lyssnar på uttalande av världens ledande statsmän. Denna preliminära rapport har tagits fram under ledning av presidenten i International Support Team for Mussalaha in Syria (ISTEAM), moder Agnes Mariam de la Croix.”

* 15/12 2013 ”Nytt om gasattacken i Syrien påvisar Obamas osanningar”.

http://jinge.se/allmant/nytt-om-gasattacken-i-syrien-pavisar-obamas-o-sanningar.htm
* 10/4 2014 ”Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall på grund av bevis om rebellerna utförde gasattacken i Ghouta http://jinge.se/allmant/seymour-hersh-obama-stoppade-syrien-anfall-pa-grund-av-bevis-om-rebellerna-utforde-gasattacken-i-ghouta.htm
* 13/4 2014 ”Seymour Hersh Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp”

http://jinge.se/allmant/seymour-hersh-hur-turkiet-planerade-gasattacken-i-syrien-med-usas-hjalp.htm

Två avgörande ämnen -USA:s intervention och stödet till terrorismen från USA & Co nämns inte av Peter Wolodarski.
2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen. http://www.democracynow.org/2007/3/2/gen_wesley_clark_weighs_presidential_bid

Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh sa detsamma i the New Yorker.

http://www.newyorker.com/magazine/2007/03/05/the-redirection

Enligt Wikileaks-dokument har USA:s UD finansierat opposition mot Syriens regering sedan 2006, bekräftat av CIA-agenten Giraldi.
1. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor.
2. Al-Qadia, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin ledare al-Zawahri att man stödde de syriska rebellerna.
3. Hillary Clinton medgav samma månad att USA liksom al-Qaida ville störta Assad.
4. ·Daily Star skrev 26/8 2012 att “nästan 200 elittrupper i eller nära Syrien söker efter massförstörelsevapen åtföljda av folk från MI6 och CIA.
5. · New York Times rapporterade 4/8 2012 att Turkiet, Saudiarabien och Qatar levererar vapen till rebeller som tränas av CIA.
6. 24/3 2013 påtalar New York Times kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien via CIA, arabiska regeringar och Turkiet.
7. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”
8. I ett tal i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
9. New York Times skrev 23/1 ”Since then (2013), the CIA and its Saudi counterpart have maintained an unusual arrangement for the rebel-training mission, which the Americans have code-named Timber Sycamore. Under the deal, current and former administration officials said, the Saudis contribute weapons and large sums of money, and the CIA takes the lead in training the rebels on AK-47 assault rifles and tank-destroying missiles.

http://www.nytimes.com/2016/01/24/world/middleeast/us-relies-heavily-on-saudi-money-to-support-syrian-rebels.html?_r=0

http://jinge.se/mediekritik/vem-startade-kriget-i-syrien-hade-assad-fel.htm

Summering: DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är djupt osaklig i sin artikel, som förskönar USA och demoniserar Ryssland, vilket bidrar till ökad risk för krig. Den kan ses som ett viktigt inslag i USA:s hybridkrigföring. I en tidning som slår vikt om objektivitet och saklighet skulle en sådan artikel aldrig publiceras.
Beröm till SR Nyheter.

JAG ÄR SVARTLISTAD AV WOLODARSKI PÅ TWITTER, DVS. JAG KAN INTE KOMMENTERA HANS TWITTERINLÄGG.