imgres

Min vän Fred Goldberg gick nyligen bort efter en tids cancersjukdom. Han var en starkt engagerad och mycket kunnig person när det gäller miljön i Arktis. Jag har under åren avnjutit en rad mycket värdefulla föredrag med Fred.

Vår gemensamma vän professor Anders Ulfvarson hade i dag fått in en nekrolog över Fred på SvD:s familjesida. Döm om min fasa när Anders informerar mig om att tidningens familjeredaktion dristat sig att censurera den förhållandevis korta nekrologen. Och det är inte vilken mening som helst som man strukit. Anders skriver bl.a.:

För tolv år sedan påpekade Fred att filmer från Svalbad, tagna på sensommaren när isar normalt kalvar isberg, av SVT framställdes som något skrämmande onormalt. Det inspirerade honom att efterforska orsakerna till verklighetsförfalskningen. Detta var innan Al Gores film ”An Inconvenient Truth” visades över världen med alla sina brister. Fred blev så småningom expert på den komplexa klimatfrågan, ifrågasatte antropogen global uppvärmning och blev efterfrågad föredragshållare.

Svenska Dagbladet överträffar åter sig själv i förljugen politisk korrekthet, ytterligare ett i en numer lång rad bottennapp för denna en gång så sakliga tidning.

Det är numer patetisk att läsa tidningen som under den senaste tiden rotat i sina arkiv i någon sorts längtan tillbaka till en storhetstid som svunnit. Tyvärr har jag inte mycket hopp kvar för denna tidning som jag för 30 år sedan engagerade mig i genom en plats i både bolagsstyrelsen och i styrelsen för Stiftelsen SvD.

Jag fick några år senare sparken ur bolagsstyrelsen av Wallenbergs (som då var ägare) när jag motsatte mig att avskeda den då framgångsrika chefredaktören Bertil Torekull för att ge plats för deras kandidat Mats Svegfors. Den senares tid som chefredaktör blev en katastrof och slutade med att han försökte ge bort tidningen till Bonniers och DN för att rädda sitt eget skinn och undvika konkurs.