MIKE WHITNEY • 11 FEBRUARI 2022

En fri översättning av en ytterst skarpsynt analys av den s.k. Ukrainakrisen skriven av den välkände  krönikören Mike Whitney.

”USA:s ursprungliga intresse, över vilket vi i århundraden har utkämpat krig– det första, det andra och kalla kriget – har varit relationen mellan Tyskland och Ryssland, förenade är det den enda kraft som kan hota oss. Och för att se till att det inte händer.”

George Friedman, STRATFOR VD på Chicago Council on Foreign Affairs

Krisen i Ukraina har inget med Ukraina att göra. Det handlar om Tyskland och i synnerhet en pipeline som förbinder Tyskland med Ryssland som heter Nord Stream 2. Washington ser pipelinen som ett hot mot dess inflytande i Europa och man har försökt sabotera projektet till varje pris. Trots detta har Nord Stream drivits på och är nu fullt operativt och redo att öppnas. När tyska tillsynsmyndigheter har lämnat den slutliga certifieringen kommer gasleveranserna att påbörjas. Tyska husägare och företag kommer att ha en tillförlitlig källa till ren och billig energi medan Ryssland kommer att se ett betydande uppsving för sina gasintäkter. Det är en vin-vin situation för båda parter.

Det amerikanska utrikespolitiska etablissemanget är inte nöjt med denna utveckling. De vill inte att Tyskland ska bli mer beroende av rysk gas eftersom handel bygger förtroende och förtroende leder till ökad handel. I takt med att relationerna blir varmare hävs fler handelshinder, regleringarna lättas, resandet och turismen ökar och en ny säkerhetsarkitektur utvecklas. 

I en värld där Tyskland och Ryssland är vänner och handelspartner finns det inget behov av amerikanska militärbaser, inget behov av dyra USA-tillverkade vapen- och missilsystem och inget behov av NATO. Det finns inte heller något behov av att göra energiaffärer i amerikanska dollar eller att lagra amerikanska statspapper för att balansera konton. Transaktioner mellan affärspartners kan genomföras i deras egna valutor, vilket kommer att påskynda en kraftig nedgång i dollarns värde och en dramatisk förändring av den ekonomiska maktbalansen. Därför motsätter sig Bidenadministrationen Nord Stream. Det är inte bara en pipeline, det är ett fönster in i framtiden; En framtid där Europa och Asien förs närmare varandra till ett massivt frihandelsområde som ökar deras ömsesidiga makt och välstånd samtidigt som USA lämnas på utsidan och tittar in. 

Närmare relationer mellan Tyskland och Ryssland signalerar ett slut på den ”unipolära” världsordning som USA har övervakat under de senaste 75 åren. En tysk-rysk allians hotar att påskynda supermaktens nedgång som för närvarande närmar sig avgrunden. Därför är Washington fast beslutet att göra allt man kan för att sabotera Nord Stream och hålla Tyskland inom sin intressesfär. Det handlar om överlevnad.

Det är där Ukraina kommer in i bilden. Ukraina är Washingtons ”vapen” för att torpedera Nord Stream och sätta en kil mellan Tyskland och Ryssland. Strategin är hämtad från sidan ett i USA:s utrikespolitiska handbok under kriteriet: Divide and Rule. Washington måste skapa uppfattningen att Ryssland utgör ett säkerhetshot mot Europa. Det är målet. De måste visa att Putin är en blodtörstig angripare med ett rasande humör som man inte kan lita på. Därför har medierna fått i uppdrag att gång på gång upprepa: ”Ryssland planerar att invadera Ukraina”. Det som lämnas osagt är att Ryssland inte har invaderat något land sedan Sovjetunionen upplöstes, och att USA har invaderat eller störtat regimer i mer än 50 länder under samma tidsperiod, och att USA upprätthåller över 800 militärbaser i länder runt om i världen. Inget av detta rapporteras av MSM-media, i stället ligger fokus på ”onde Putin” som har samlat uppskattningsvis 100 000 soldater längs den ukrainska gränsen och hotar att störta hela Europa i ännu ett blodigt krig.

All hysterisk krigspropaganda skapas i syfte att skapa en kris som kan användas för att isolera, demonisera och i slutändan splittra Ryssland i mindre enheter. Det verkliga målet är dock inte Ryssland, utan Tyskland. Kolla in detta utdrag från en artikel av Michael Hudson på The Unz Review:

”Det enda sättet för amerikanska diplomater att blockera europeiska inköp är att gå med Ryssland i ett militärt svar och sedan hävda att hämnas detta svar väger tyngre än något rent nationellt ekonomiskt intresse. Som hökaktiga underministern för politiska frågor, Victoria Nuland, förklarade i en pressbriefing på utrikesdepartementet den 27 januari: ”Om Ryssland invaderar Ukraina på ett eller annat sätt kommer Nord Stream 2 inte att gå framåt.” (”Amerikas verkliga motståndare är dess europeiska och andra allierade”, The Unz Review)

Där är den i svart och vitt. Biden-teamet vill ”gå med Ryssland till ett militärt svar” för att sabotera NordStream. Det innebär att det kommer att bli någon form av provokation som är utformad för att förmå Putin att skicka sina trupper över gränsen för att försvara de etniska ryssarna i den östra delen av landet. Om Putin tar betet skulle svaret bli snabbt och hårt. Medierna kommer att utsväva aktionen som ett hot mot hela Europa medan ledare runt om i världen kommer att fördöma Putin som den ”nya Hitler”. Detta är Washingtons strategi i ett nötskal, och hela produktionen iscensättas med ett mål i åtanke; att göra det politiskt omöjligt för den tyska förbundskanslern Olaf Scholz att föra NordStream genom den slutliga godkännandeprocessen.

Med tanke på vad vi vet om Washingtons motstånd mot Nord Stream kanske läsarna undrar varför Biden-administrationen tidigare i år lobbade kongressen för att INTE införa fler sanktioner mot projektet. Svaret på den frågan är enkelt: Inrikespolitik. Tyskland avvecklar för närvarande sina kärnkraftverk och behöver naturgas för att kompensera för energibristen. Hotet om ekonomiska sanktioner är också en ”turn-off” för tyskar som ser dem som ett tecken på utländsk inblandning. ”Varför lägger sig USA i våra energibeslut”, frågar sig den genomsnittlige tysken. ”Washington borde sköta sig själva och hålla sig borta från våra.” Detta är precis det svar man kan förvänta sig av någon förnuftig person.

Sen har vi det här från Al Jazeera:

”Tyskar i majoriteten stöder projektet, det är bara delar av eliten och media som är emot pipelinen …

”Ju mer USA talar om sanktioner eller kritiserar projektet, desto mer blir det populärt i det tyska samhället”, säger Stefan Meister, rysslands- och Östeuropaexpert vid det tyska rådet för utrikesrelationer. (”Nord Stream 2: Varför Rysslands pipeline till Europa delar västvärlden”, AlJazeera)

Så den allmänna opinionen står fast bakom Nord Stream, vilket hjälper till att förklara varför Washington bestämde sig för ett nytt tillvägagångssätt. Sanktionerna kommer inte att fungera, så Uncle Sam har vänt sig till plan B: Skapa ett tillräckligt stort yttre hot om att Tyskland kommer att tvingas blockera öppnandet av rörledningen. Ärligt talat, strategin luktar desperation, men man måste imponeras av Washingtons ihärdighet. De må vara nere med 5 rundor i botten av den 9: e, men de har inte kastat in handduken ännu. De kommer att ge det en sista chans och se om de kan göra några framsteg.

På måndagen höll president Biden sin första gemensamma presskonferens med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Vita huset. Ballyhoon som omgav evenemanget var helt enkelt oöverträffad. Allt iscensatts för att skapa en ”krisatmosfär” som Biden använde för att pressa kanslern i riktning mot USA:s politik. Tidigare i veckan sa Vita husets taleskvinna Jen Psaki upprepade gånger att en ”rysk invasion var nära förestående”. Hennes kommentarer följdes av utrikesdepartementets Nick Price som sa att Intel-byråerna hade gett honom detaljer om en påstådd ryskstödd ”falsk flagg” -operation som de förväntade sig att äga rum inom en snar framtid i östra Ukraina. Price varning följdes på söndagsmorgonen av den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan som hävdade att en rysk invasion kan inträffa när som helst kanske ”även i morgon”. Detta var bara dagar efter att nyhetsbyrån Bloomberg publicerat sin sensationella och fullständigt falska rubrik att ”Ryssland invaderar Ukraina”.

Kan ni se mönstret här? Kan ni se hur alla dessa grundlösa påståenden användes för att utöva påtryckningar på den intet ont anande tyska kanslern som verkade omedveten om den kampanj som riktades mot honom?

Som man kan förvänta sig, levererades det sista slaget av den amerikanska presidenten själv. Under presskonferensen sade Biden med eftertryck att

”Om Ryssland invaderar… det kommer inte längre att finnas en Nord Stream 2.. Vi kommer att få ett slut på det.”

Så nu fastställer Washington politiken för Tyskland???

Vilken outhärdlig arrogans!

Den tyske kanslern blev förbluffad över Bidens kommentarer som uppenbarligen inte ingick i originalmanuset. Trots detta gick Scholz aldrig med på att avbryta Nord Stream och vägrade ens nämna rörledningen vid namn. Om Biden trodde att han kunde sandsäckra ledaren för världens tredje största ekonomi genom att tränga in honom i ett offentligt forum, gissade han fel. Tyskland är fortsatt fast beslutet att lansera Nord Stream oavsett potentiella uppblossningar i det avlägsna Ukraina. Men det kan ändras när som helst. När allt kommer omkring, vem vet vilka uppviglingar Washington planerar inom en snar framtid? Vem vet hur många liv de är beredda att offra för att sätta en kil mellan Tyskland och Ryssland? Vem vet vilka risker Biden är villig att ta för att bromsa USA:s nedgång och förhindra att en ny ”multipolär” världsordning växer fram? Vad som helst kan hända under de kommande veckorna.

För tillfället sitter Tyskland i catbirdsätet. Det är upp till Scholz att bestämma hur frågan ska avgöras. Kommer han att genomföra den politik som bäst tjänar det tyska folkets intressen eller kommer han att ge efter för Bidens obevekliga armvridning? Kommer han att lägga upp en ny kurs som stärker nya allianser i den livliga eurasiska korridoren eller kommer han att stödja Washingtons galna geopolitiska ambitioner? Kommer han att acceptera Tysklands centrala roll i en ny världsordning – där många framväxande maktcentrum delar lika i det globala styret och där ledarskapet förblir orubbligt engagerat i multilateralism, fredlig utveckling och säkerhet för alla – eller kommer han att försöka stödja det trasiga efterkrigssystemet som tydligt har överlevt sitt bäst före?

En sak är säker; Vad Tyskland än beslutar kommer det säkert att påverka oss alla.

 MIKE WHITNEY