bloggen

En viktig reflexion över vår tid från vännen Bertil Torekull.

Det hände häromdagen denna groteska sommar, då sken blev verklighet och verklighet sken. Under några alarmerande timmar i radio och TV fästes hela världens uppmärksamhet på en mänsklighetens mest oglamorösa produkt. Flyktingar drunknade på Medelhavet, sjukhus bombades i Syrien, is smalt i Antarktis, zikamyggor bet i Florida, statskupp bröt ut i Turkiet – igenom det blodiga nyhetslarmet trängde det skakande beviset att tandtråd vetenskapligt sett inte gör nån nytta…

Tandtråd!! Jag betraktar min lilla vita tub Dentotape , 100 meter originaltråd från Johnson&Johnson, bäst före 7 september 1985 men ännu i skick som ny; i 21 långa år efter utgångsdatum har den hållit min andedräkt äppelfrisk och befriat mig från infamt tungspetssökande. Men allt var en bluff! Jag är offer för en grym inbillning. Finns det något jag kan lita på idag? Föreligger det övertygande bevis för något alls. Blir det inte alltmer troligt att vi själva när det kommer till kritan (om sådan finns) inte heller finns utan bara ingår i en av miljarders miljarder atomer konstituerad algoritm?

Bertrand Russel skulle hålla med mig: ingenting är längre vad det synes vara. Bedrägeri är det nya svarta – polis, politik, riksrevision, storföretag pekas ut och Trump är bara förnamnet på eländet när han ber Putin hacka Hillary. I åratal har världens kanske mest beundrade varumärke – Volkswagen – blåst hundratusentals bilister på illusionen att de alla köpt en extremt miljövänlig careta med så små utsläpp att de borde räknas som tillskott av friskt tyskt syre. Skickliga tekniker och ekonomer, kunskapens kreativa fotfolk, har med tyst okej från högt respekterade och än högre lönade direktörer och ägare konstruerat mekanismer som dolt sanningen för marknad och myndigheter, ett lysande lönsamt svek. Inte har det hjälpt att lika lysande ministrar som Annie Lööf och andra fått tips om att något sjukt var på G. För att inte tala om hur det kan komma sig att ingen av alla skönskrivande motorjournalister, som testar de mest åtråvärda svindyra fordonen, ej lyckats avslöja detta skumrask med miljarder i insats av uppblåst moral och förverkad trovärdighet.

Sanna mina ord, det borde ha funnits en etiskt laddad tandtråd som rensande kunde bibringat höga ägare av Volvo och Scania ett friskare munväder så att de t ex sluppit dras in i karteller som reglerade prisnivån på tunga lastbilar. Men de är inte ensamma om att luras. För var dag avslöjas fulspelet över hela den samhälleliga kartan –Försäkringskassan är bara ett av offren och därmed även vi skattebetalare. Ligor? Nya karteller? Glöm det! Läs vad förundersökningsledaren Cecilia Nykvist som nystar i mångmiljonbedrägerierna säger: ”Vi kan inte se att de är kriminella utan det är vanliga Svenssons som kanske passar på att utnyttja systemet lite grann

”Utnyttja systemet lite grann”! Du och jag och Svenssons i grannhuset? När detta skrivs är det bara timmar kvar till Olympiaden i Rio de Janeiro, i ädel tävlan ska kämpar mötas, nationella bröst ska stolthet svälla. Men som den iskallt genomskådande tecknaren Ulf Frölén konstaterar på Namn&Nytt-sidan i Dagens Nyheter:

Idrottarna ställas inför hårda prov! Den som inte åker fast vinner!