Med tanke på mina senaste krönikor om teknikskiftet från förbränningsmotorer till elmotorer i bilparken, så var jag nog för försiktig i mina antaganden om takten i teknikskiftet. Efter att ha läst SvD Näringsliv den 4 juli talar en hel del för att det kommer att gå fort nu. Jag återkommer till det, men först lite bakgrund till min övertygelse att detta skifte står på tröskeln.

 

Min resa in i eldriften

För fem år sedan köpte jag min första kinesiska skruvdragare av märker Ryobi driven med ett 18 volts litiumbatteri. Det är den bästa och starkaste skruvdragare/handborrmaskin jag någonsin haft och den fungerar fortfarande perfekt. Den har ett vridmoment på över 50 Nm. Jag kunde snabbt konstatera att med fyra sådana små elmotorer, en för varje hjul, skulle de kunna driva en mindre bil. Jag har efterhand skaffat mig en komplett uppsättning elektriska redskap från samma tillverkare, som alla är överlägsna de verktyg jag tidigare haft.

För två år sedan var det dags för den första batteridrivna tysta och avgasfria gräsklipparen från Ryobi – helt suverän! Nu kan äntligen min lilla späda 73 åriga hustru klippa gräset, utan att behöva hjälp med att starta en bullrande och stinkande gräsklipparmotor. Idag har familjen en batteriklippare vid varje fastighet.

Förra året blev vi även med motorsåg från samma tillverkare. Inga tjyvstopp, avgaser och irriterande startförsök. Elmotorsågen är långt smidigare och säkrare att använda. En batteriladdning klarar fällningen av medelstort träd och uppsågning till ved. Jag gav bort den gamla och lite använda bensinmotorsågen, som jag betraktade som i princip värdelös sedan jag prövat den moderna eldrivna (utan sladd).

Självklart kommer vi att se samma utveckling på en rad andra områden som använder de omoderna förbränningsmotorerna. Jag tror att nästa område att erövras av elmotorerna är båtarnas aktersnurror. Segelbåtarnas inombordsmotorer är sannolikt en annan marknad som kommer, där använder man ju motorn mest vid tilläggning och start. Vår segelbåt tankar vi kanske bara vart annat år och skulle klara oss utmärkt med modern batteridrift. Och tänk vilket stort utrymme som friställs i båten när man ersätter den stora bullrande dieselmotorn med en liten smidig elmotor i kölsvinet och paketet med blybatterier med litiumbatterier.

Eftersom cyklar ligger i tiden, kommer ett växande användningsområde vara eldrivna och elassisterade cyklar som kan spås en lysande framtid med den nya batteritekniken.

Den resa jag har gjort med de moderna litiumbatteridrivna redskapen under några år nu har övertygat mig om att detta är framtiden och att potentialen i det här teknikskiftet inte kan överskattas. Fördelarna är så enormt stora framför förbränningsmotorerna.

 

Stockholm förbjuder och begränsar förbränningsmotorer

I SvD Näringsliv kan vi den 4 juli läsa hur Stockholm förbereder införandet av miljözoner där användningen av främst dieselmotorer och äldre bensinmotorer blir förbjudet eller starkt begränsat redan om tre år. Chefen för Bil Sweden Bertil Moldén förklarar att man från branschens sida är beredda på ett dieselförbud.

Rusningen hos stadens bilägare efter eldrivna bilar kommer igång inom det närmaste året tror jag. Samtidigt kommer det att ställa till betydande privatekonomiska problem för många som plötsligt inser att deras brummande avgasande ögonstenar är på väg att bli nästan värdelösa när storstädernas marknad stängs för dem. Till detta skall läggas att avsaknaden av en begagnatmarknad för elbilar tvingar flertalet som måste ställa om att antingen köpa en ny bil eller avstå från bil.  Skall bli intressant att se hur politikerna skall tackla den folkstorm som garanterat kommer när folket inser vad som händer när man beslutar om miljözonerna.

I samma tidning har världens största bilindustri VW en helsidesannons där man skriver att vi på VW har en uttalad ambition att bli världsledande på eldrift. … De närmaste åren kommer vi att lansera ett flertal nya modeller, och vårt mål är att om bara fem år skall majoriteten av de bilar vi säljer i Sverige vara laddbara. … Att kunna åka med på en resa mot en ny elektrifierad värld skall inte vara förunnat ett fåtal. Vi har alltid jobbat för att göra den senaste tekniken tillgänglig för så många som möjligt. Övergången till el som drivmedel är inget undantag. … Vi elektrifierar Sverige. Man erbjuder kunderna att bjuda på en laddbox hemma vid köpet av en elbil.

VW är inte på något sätt unika i sina planer på en massiv övergång till moderna eldrivna bilar. De övriga stora biltillverkarna som Volvo, Mercedes, BMW, Audi m.fl. har liknande planer. Volvos vd Håkan Samuelsson deklarerar i DI den 5/7 att man redan om två år helt upphör att producera bilar med ren förbränningsmotordrift. Marknaden för litiumbatterier kommer att fullständigt explodera.

Företaget Northvolt med grundaren den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson är i full gång med sitt planerade projekt att starta en jättefabrik i landet för batteritillverkning och utveckling. Investeringen beräknas till 40 miljarder kr. Northvolt förhandlar nu med två kommuner om lokaliseringen och man är igång med diskussioner med finansiärer. Med tanke på vad bilindustrin planerar är marknaden för denna satsning så gott som säkrad. Bedömningen är att Europa behöver minst ett halvdussin lika stora batterifabriker till.

Så ett gott råd sälj dieselbilarna medan någon fortfarande vill köpa dem. Jag har några som är till salu om någon händelsevis är intresserad.