Strax före Jul skrev jag en krönika om att ekologisk naturlig matproduktion fortfarande är bäst för hälsan, miljön och klimatet. Jag vet inte hur många gånger jag har försökt bemöta den intensiva propagandakampanjen från världens största industri – Big Food – mot den ekologiska maten. Det börjar bli tröttsamt, men vill vi ha en minsta chans att stoppa den metabola pandemin och förhindra att industrijordbruket kollapsar så får vi inte förtröttas i bemötandet av denna ytterst cyniska propaganda.

Det senaste bidraget kommer från den kända samhällsdebattören på högerkanten Rebecca Weidmo Uvell. Hon driver en blogg med nästan lika många läsare som Anthropocene.

Uvell drar upp en rad propagandaartiklar som lätt kan härledas till Big Foods propgandakampanj, bl.a. tar hon upp den studie från World Resources Institute som jag berörde i min krönika före Jul. Det institutet är bl.a. finansierat av Big Food och en rad andra globala storföretag. Att människor i snabb takt väljer allt mer naturliga ekologiska matprodukter stör industrin väldigt. Livsmedelsindustrin inklusive den svenska lantbruksindustrin är helt beroende av massproducerat spannmål och fröoljor för att maximera sina vinster och marknadsandelar. De klarar inte av att konkurrera på marknaden för naturlig ekologisk och lokalproducerad mat som är livsnödvändigt för vår hälsa och vår miljö.

Uvell avslutar sin krönika med ”… ekologisk mat är inte bättre för miljön, inte bättre för klimatet, det är inte bättre för dig eller dina barn och smakar heller inte bättre än konventionellt odlad mat.” Hon kan inte ha mer fel.

Ta en titt på bilden ovan, som vid ett första påseende kan verka oskyldig, men som faktiskt illustrerar ett mycket skrämmande och allvarligt fel med dagens giftbemängda industrijordbruk som Uvell vurmar för. I min bok om Den Metabola Pandemin skriver jag att en observation som jag själv gjorde under den varma sommaren 2018 var att jag hade anmärkningsvärt få smutsfläckar efter insekter på bilens vindruta och front, något som tidigare somrar varit ett stort problem som krävt ständig rengöring. Det skrämmande är att detta är ytterligare ett tecken på industrijordbrukets gifters härjningar i insektspopulationen. Jag har nu fått mina misstankar bekräftade i studier från Storbritannien och Tyskland. Den här utvecklingen kommer givetvis att få till följd en utarmning av fågelpopulationen som lever på insekter och på de rovfåglar som lever på insektsätarna.

Att utarma populationen av pollinerare är att såga av den gren hela vår livsmedelsproduktion vilar på. Och detta är bara en del av skadan, industrijordbruket utarmar även jordbruksmarken på massor av livsnödvändiga näringsämnen.  Om några decennier kommer industrijordbrukets landskapstora monokulturer att ligga som obrukbara öknar. Och det tycker Uvell inte är ett hot mot miljön. Hon pratar helt enkelt i nattmössan i sin iver att dra en lans för världens stora livsmedelsindustrier som struntar fullständigt i allt vad hälsa och miljö heter. Här är det kortsiktiga vinster som styr.

Jag kan även informera fru Uvell om att jag idag till middag åt en fullständigt fantastiskt god Fransyskastek tillagad av ekologiskt svenskt gräsbetsekött. Jag tror aldrig Uvell haft förmånen att få avnjuta sådant kött, för då hade hon inte uttryckts sig så tvärsäkert som hon gör. Den ekologiska maten är mycket godare och näringsrikare än industrimaten och man slipper flertalet gifter.

Så vad ni gör sluta att äta industrimat och välj det ekologiska, det är långt hälsosammare samtidigt som det är bäst för både miljö och klimat. Om ni tycker det verkar dyrt kan ni minska på portionerna, vilket även är hälsosamt.

Lars Bern

 

PS.

Mercola har sammanfattat vad det handlar om när man äter ekologiskt:

  • Choosing organic products for yourself and your family is one of the most proactive measures you can implement to take control of your health
  • Choosing organic foods lowers your exposure to pesticides. Research shows negative health effects may occur in children at current levels of exposure to pesticides
  • Organically grown foods contain higher levels of antioxidants and healthy fats than conventionally grown varieties
  • Soil depletion is a direct result of modern agricultural practices and has led to crops containing fewer nutrients. To receive the same amount of iron you used to get from one apple in 1950, by 1998 you had to eat 26 apples
  • By buying organic, you also support the mitigation of climate change, protect the environment, promote animal welfare and farmer profitability, and ensure your food is not genetically engineered

DS